Специалистите от Институт по рибни ресурси-Варна проучват нерибните ресурси на Черно море за установяване на екологичния им статус и гарантиране на устойчивото им използване.

07.10.2016

При изпълнението на проект ЕCRAMON („Повишаване на капацитета за изследване и управление на морски нерибни ресурси в Черно море), с финансиране по програма BG02 „Интегрирано управление на морските и вътрешните води“ на ФМ на ЕИП 2009-2014, Института по рибни ресурси – Варна (ИРР) извърши поредица от експедиции за установяване на разпространението, биологичните характеристики и  запасите на някои морски нерибни ресурси със стопанско значение, с цел разработване на мерки за управлението им. 
Първоначалните данни от проведените изследвания върху двата мекотелни вида, черна мида и рапана до 35 метровата дълбочина показват намалени количества. Откриват се ниско размерни екземпляри, както и наличие в определени зони на празни черупки от черна мида, което е показател за намаляване на запасите от двата вида в изследвания район. В процес на обработка са данни, получени от изследвания при по-голяма дълбочина за пълното проучване на развиващите се процеси.

Още по темата:

Провеждане на обучение по Софтуерният пакет MIKE 21 FM EcoLabДата: 07.10.2016, 04:25
ПУБЛИЧНА ПОКАНА Организиране на събития по ECRAMONДата: 14.04.2016, 02:00
ИсторияЕкипСтатииПроектиКонкурсиАКВАРИУМПроцедуриПрофил на купувача Обяви и ТърговеКонтактиЛюбопитноПроект ECRAMONРаботно Време Аквариум и Цени на билети
Институт по Рибни Ресурси - гр. Варна, Всички права запазени © 2012
ECRAMON BLACK SEA