ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ' 2019

24.09.2019


ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ' 2019

26 и 27 септември 2019 г., гр. Варна
Проектът REFRESH е финансиран от Програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“на Европейския съюз по дейностите Мария Склодовска-Кюри, споразумение за отпускане на безвъзмездни средства №818879


26 септември, четвъртък

REFRESH на борда на Научноизследователски кораб „Академик“

10:00-16:00

Магия REFRESH

35 години Научноизследователски кораб „Академик“

Посещение на НИК „Академик“ за най-смелите и обичащи предизвикателствата на морето бъдещи, настоящи и бивши морски изследователи и мореплаватели. Посетителите ще имат възможност да разгледат постерната изложба „35 години НИК „Академик“ – събитие посветено на 150-тата годишнина на БАН. Изложбата представя постери за историята и експедиционната дейност на кораба. Тъй като основната цел е повече деца да се докоснат до НИК „Академик“, всеки възрастен посетител ще бъдe допуснат на борда само ако придружава дете или тинейджър.

Посещението се организира с предварително записване от 18.09.2019 г. до 24.09.2019 г. на телефон 052/370 484 и/или email: office@io-bas.bg. Всеки възрастен посетител ще бъдe допуснат на борда само ако придружава дете или тийнейджър.

27 септември, петък

Централен вход на Морската градина

17:00-17:15

Наука в града REFRESH

Официална церемония по откриване на Европейска Нощ на ученитеʼ 2019 – Варна

17:15-17:30

Наука в града REFRESH

Поздравителен концерт „Нашите деца – нашето бъдеще“

Поздравителен концерт „Нашите деца – нашето бъдеще“, подарен от деца от училища и школи от гр. Варна.

17:00-21:00

Наука в града REFRESH

Докосни се до единствената в България изследователската миниподводница РС-8В

Заповядайте на борда на изследователската миниподводница РС-8В и се запознайте отблизо с работата

на подводните изследователи от ИО-БАН.

17:00-21:00

Магия REFRESH

Щандове с практически експерименти и участие на публиката:

· 2019 – година на Менделеевата таблица

Потопете се в необятния и интересен свят на изследванията на Черно море – очакват ви химични експерименти, измервания и демонстрации от учените в секция „Химия на морето”, ИО-БАН.

· Древни брегови линии на Черно море

Пренесете се на морското дъно, когато подводният свят е бил отстъпил своето място на сушата.

Представя: секция „Морска геология и археология“, ИО-БАН. Подходящо за деца от различни възрасти.

· Бреговата зона като ключ към загадките на морето

Демонстриране на изследвания, провеждани от учените в секция „Динамика на бреговата зона“ ИО-БАН.

· Подводен свят – синьо вълшебство

Потопете се в необятния и интересен свят на видимите и невидимите за очите морски организми на Черно море. Представя: секция „Биология и екология на морето“, ИО-БАН. Подходящо за деца от различни възрасти.

· 100 години от създаването на Международния астрономически съюз

Запознайте се с устройството и принципа на действие на оптичните уреди и окото. От учените от НАОП „Н. Коперник“ – Варна ще имате възможност да се научите да работите с подвижна звездна карта и да разберете кои са последните новости в областта на астрономическите изследвания.

· В света на 3D принтирането

Принтиране на живо на диаграми на космически станции, екипировки и совалки и гравиране на дърво с лазер, представено от Фондация „Иноватор”.

· 45 години от откриването на първата експозиция в Етнографски музей - Варна

Ще бъдат представени експонати от експозицията на музея, свързани с културата и бита на хората от варненския край.

· Книжовното културно наследство и новите информационни технологии

На щанда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ Варна ще се запознаете с дейността и научните издания, свързани с опазване на книжовното културно наследство, новите информационни технологии и услугите на библиотеката.

· Университетски ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски“

Научете за дейността на Университетски ботанически градини и интересни факти за начина на размножаване и отглеждане на растенията. Децата природолюбители ще могат сами да засадят растения.

· Химически чудеса

Химиците от Корпуса за бързо гърмене при СУ „Св. Климент Охридски“ ще покажат чудесата на химията отблизо и със своите зрелищни опити и експерименти ще ви убедят, че са истински магьосници.

19:00-21:00

Наука в града REFRESH

Дигитален РЕФРЕШ

Мултимедийна прожекция на научно изследователски филми на екран.

ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“ – Варна

17:30-18:00

Наука в града REFRESH: Научно кафене REFRESH: Отворени врати

100 години от създаване на Международния астрономически съюз

НАОП „Н. Коперник“ - Варна отваря врати за посетители под мотото „100 години от създаването на Международния астрономически съюз“, за да запознае гостите със своята дейност и да им даде възможност да участват в научни дискусии.

17:30-21:00

Наука в града REFRESH

Европейски кът

Информация за участието на варненски научни и научно-образователни институции и представянето им в проекти с европейско финансиране.

17:30-20:00

Наука в града REFRESH

Анатомия и морфология на растенията

На щанда на ОУ „Г.С.Раковски”, гр.Варна децата и техните преподаватели ще ви демонстрират разработения от тях проект за анатомия и морфология на растенията и ще ви провокират сами да проверите своите познания в тази област.

"Камишибай" - японски театър в картини

Деца от ОУ „Г.С.Раковски”, гр.Варна ще пресъздадат в картини история или кратка приказка. Ако искате да чуете и видите приказка в картини, заповядайте при тях.

17:30-21:00

Наука в града REFRESH

В света на водните обитатели

Ще бъдат представени риби от експозицията на Аквариум-Варна към ИРР-Варна, както и част от специалната колекция водни обитатели, препарирани по метода диафонизация. Специалисти от ИРР-Варна ще разкажат за дейността на организацията в областта на морската биология и екология.

18:00-21:00

Магия REFRESH

Щандове с практически експерименти и участие на публиката
Демонстрации по електроника, роботика, природни науки и 3D принтиране

Учените от образователна програма „Университет за деца“ ще представят демонстрации по електроника, роботика, природни науки и 3D принтиране. Присъстващите ще могат да сглобят малка ракета подводница, изработена на 3D принтер, ще наблюдават различни електронни и робо-установки и ще имат възможност да ги подкарат и да научат как работят.

17:30-19:30

Магия REFRESH

Щандове с практически експерименти и участие на публиката

Децата от Дневен център за деца и младежи с увреждания „ Св.Йоан Златоуст“ и техните преподаватели ще представят ръчно изработен пъзел на тема „ Природата около нас“ с 3D елементи.

17:30-20:30

Магия REFRESH

Щандове с практически експерименти и участие на публиката

45 години от откриването на първата експозиция в Етнографски музей – Варна

На щанда на Етнографски музей – Варна, децата и техните родители, ще имат възможност сами да изработят рамки за снимки в ретро стил от ХIХ в. по образец.

18:00-19:00

Магия REFRESH

REFRESH звезди

Деца и учители от ОУ „Свети Иван Рилски”, гр. Варна ще ви пренесат в света на Космоса и Морето. Станете част от тяхното представяне, участвайте с тях.

18:00-19:00

Магия REFRESH

REFRESH звезди

Забавна викторина за деца от различни възрастови групи (1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас). Предвидени са награди за най-любознателните.

19:00-20:00

REFRESH кафене

Предизвикателството да си млад учен

Сесия на млади учени от ИО-БАН, Варна и чуждестранни стипендианти

Медия Гумус

Докторант ИО-БАН, секция „Биология и екология на морето”

Познаваме ги и не ги познаваме: Мекотелите в Черно море

Наташа Димова

Професор по хидрогеология

Университет на Алабама, Тускалуса, Алабама, департамент по Геологични Науки

От планините до морето: подземните пътешествия на водната молекула:

Светлана Михова

Докторант ИО-БАН, секция „Химия на морето”

Миниатюрният свят на нашите отпадъци в морето

20:30-21:00

Наука в града REFRESH

Томбола

Церемония по награждаване на участниците в томболата, организирана за попълването на въпросника по време на Европейска нощ на учените.

Томбола

Церемония по награждаване на участниците в томболата от организираната, от ИО-БАН игра: „ Пътешествие в света на науката”. Правила на играта:

Игра-томбола „ Пътешествие в света на науката”, организирана в рамките на проект REFRESH – Европейска Нощ на ученитеʼ2019, Варна

Целта на играта е всеки участник да посети трите обекта изброени по-долу за периода от 26.09.2019 до 27.09.2019. От всеки посетен обект ще се събират печати с логото на проекта, поставени върху специално приготвени за събитието карти. Участникът, който събере три печата за периода от 26.09. до 27.09.2019 има право да участва в томболата за трите големи награди. Получилите два печата на 27.09.2019 могат да участват в томболата за трите поощрителни награди.

Първи обект: Посещение на научно изследователски кораб „Академик”. Дата: 26.09.2019 от 10:00 до 16:00 ч. Адрес: гр.Варна, кв. Аспарухово, Канал 1, Рибарско пристанище „Варна” на Рибни ресурси ЕООД. Посещението се организира с предварително записване от 18.09.2019 г. до 24.09.2019 г. на телефон 052/370484 и/или email: office@io-bas.bg. На място всеки посетил и разгледал НИК „Академик” ще получи карта за участие и първи печат.

Втори обект: Посещение на изследователската миниподводница РС-8В, която ще бъде разположена пред Централен вход на Морската градина. Дата: 27.09.2019 от 17:00 до 20:30 ч. Тук също може да получите карта за участие и печат. В същата локация ще имате възможност да посетите и част от щандовете на „Нощта на учените”, които може да разгледате преди да стигнете до третия обект.

Трети обект: Астрономическа обсерватория „Николай Коперник”. Дата: 27.09.2019 от 17:30 до 20:30 ч. Играта приключва с поставянето на последния печат в тази локация. На входа на Обсерваторията след поставяне на печата, вашето име ще бъде записано, с което автоматично получавате право да участвате в томболата за големите и/или поощрителните награди.

Томболата ще бъде теглена в сградата на Обсерваторията във времето от 20.30 до 21.00 часа.

Наслаждавайте се на играта, събирайте с пълни шепи нови знания и се забавлявайте! Очакваме Ви с нетърпение!

Снимки от събитието:

Още по темата:

СЪОБЩЕНИЕ:Дата: 21.10.2020, 04:23
Обявява - продажба на НИК „Проф. Ал. Вълканов”Дата: 12.05.2020, 04:22
Обява за продажба на НИК "Проф. Ал. Вълканов"Дата: 19.03.2020, 07:12
Трети търг с явно наддаване продажба на движима вещ НИКДата: 06.12.2019, 11:00
Повторен търг с явно наддаване продажба на движима вещ НИК Дата: 20.11.2019, 01:58
Международен ден на Черно море /31 октомври 2019 г./ Дата: 04.11.2019, 03:26
Търг с явно наддаване продажба на движима вещ НИК Дата: 23.10.2019, 02:12
Научен отдел Хидробиология и ИхтиологияДата: 01.10.2018, 05:05
Нощ на Музеите и Галериите - 17 и 18 май 2019 г.Дата: 15.05.2019, 12:20
Работно време по Коледните и Новогодишни празници 2018Дата: 18.12.2018, 12:44
ИсторияЕкипСтатииПроектиКонкурсиАКВАРИУМПроцедуриПрофил на купувача Обяви и ТърговеКонтактиЛюбопитноПроект ECRAMONРаботно Време Аквариум и Цени на билети
Институт по Рибни Ресурси - гр. Варна, Всички права запазени © 2012
ECRAMON BLACK SEA